NotÝcia
26/11/2018
╚xit de la primera Jornada d'Entitats del Maresme organitzada pel Consorci

Es va celebrar divendres a la Sala d’Actes de l’Hospital i van participar 14 associacions de la comarca. També es van presentar tres projectes innovadors, dos d’inserció laboral i un de micropigmentació del mugró, que s’hi ha posat en marxa en els últims mesos.

L’objectiu de la jornada ha estat establir una bona vinculació amb les entitats i als seus col·laboradors. Totes elles treballen per facilitar la vida als malalts i les famílies, acompanyar i acostar solucions als nous problemes que esdevenen darrere d’un diagnòstic i que poden permetre millorar l’autonomia i la qualitat de vida d’aquests malalts i del seu entorn.

 

Durant l’acte, s’han presentat tres projectes innovadors que s’hi han posat en marxa al Maresme en els últims mesos de la mà de tres associacions:

 

Suport sociolaboral per apersones amb trastorn autista. L’Associació TEA Asperger Maresme hi ha posat en marxa el programa “LaboraTEA” amb l’objectiu d’oferir suport sociolaboral a persones majors d’edat amb diagnòstic de Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). El projecte inclou formació addicional i entrenament en habilitats sociolaborals, i la Fundació s’ocupa de cercar centres de treball i acompanyar a la persona un cop s’ha realitzat la inserció per a una bona integració en el lloc de treball.

 

Micropigmentació de l’aurèola i el mugró. L’associació Vilassar de Dalt contra el Càncer ha presentat el seu projecte “Cercles”, per tatuar a base de micropigmentació l’aurèola i el mugró d’aquelles persones operades de càncer de mama que, després de la reconstrucció del pit, estiguin interessades a millorar el seu cos. L’objectiu és, a part de la millora estètica, elevar l’autoestima dels pacients.

 

Inserció sociolaboral per a drogodependents. La Fundació Àmbit Prevenció compta amb un projecte anomenat “Atenció i inserció sociolaboral” i que inclou un pla individual d’inserció amb objectius a curt, mitjà i llarg termini, per a persones drogodependents en actiu, persones amb tractament de metadona, persones que ja han fet deshabituació de drogues però necessiten itinerari de reinserció sociolaboral i persones en risc o amb exclusió cronificada. El programa compta amb una sèrie de mesures psicosocials –suport i motivació personal, sessions individuals i grupals d’atenció social i de suport psicològic i educatiu per treballar aspectes personals i activitats motivacionals i de vinculació al programa– i mesures d’orientació laboral i formativa –suport a la inserció laboral, accions de formació en competències professionals i eines en cerca activa de feina, accions de formació ocupacional i prospecció d’empreses i suport a les persones en el seu lloc de treball– per motivar a aquestes persones a iniciar un procés de canvi.

 

Durant el 2017 aquest programa va atendre un total de 26 persones (12 dones i 14 homes d’entre 36 i 49 anys) i 6 d’elles van aconseguir un contracte laboral.

 

Èxit de participació. Les associacions representades en aquesta jornada han estat: Associació d’Afàsics de Mataró (AMAs), Associació de Celíacs de Catalunya, Associació per a l’agorafòbia i altres trastorns d’ansietat (Reixir), Associació Àmbit Prevenció, Associació ASPERGER, Maresme Oncològic, Associació Espanyola Contra el Càncer, Associació Parkinson Maresme, Salut Mental Mataró i Maresme, Vilassar de Dalt contra el càncer, Fundació Maresme, Mans amigues, dol pel suïcidi, Fundació Lotus Blau i Associació Familiars Malalts Alzheimer (AFAM).

 

Aquesta jornada s’emmarca dintre del marc del Pla Estratègic, línia 4: “Obrir l’organització a l’entorn social. Establir noves relacions amb les diverses associacions de la Comarca”.

 

La cloenda de la jornada ha anat a càrrec de l’escriptor Màrius Serra, patró de Nexe Fundació, entitat que atén a infants amb pluridiscapacitat, que ha destacat la gran labor que fan aquest tipus d’entitats i com les famílies afectades agraeixen aquesta gran ajuda.


 Tornar enrere