Notícia
23/01/2018
Les dones del Maresme es recuperen de la intervenció de càncer de mama amb el seu coixí del cor

Es tracta d’un coixí que alleugereix el dolor, protegeix la cicatriu i permet dormir amb comoditat sobre el costat de la ferida. El CSdM els reparteix gràcies a la iniciativa de Maresme Oncològic.    

Distribuïts per l’Associació Maresme Oncològic i cosits de manera desinteressada per dos grups de dones d’escoles de Patchwork (6 Didals Escola Taller de Patchwork de Mataró i Les Nenes de Patchwork d’Arenys de Munt), el CSdM fa 7 anys que reparteix coixins a dones intervingudes per càncer de mama a l’Hospital de Mataró .

Què és el “Coixí del cor”? Es tracta d’un coixí amb forma de cor i fet amb tècnica de patchwork, que es col·loca entre el braç i la mama, a l’aixella. Té unes mides i pes específic i ha estat avaluat i aprovat per cirurgians de mama. Es regala a les dones intervingudes de càncer de mama en el postoperatori immediat per ajudar a la seva recuperació. El reprodueixen de forma desinteressada molts grups de voluntaris d’arreu.

Beneficis físics i emocionals. El coixí del cor aporta confort i seguretat, alleugereix el dolor, ajuda a prevenir la inflamació del braç i l’axil·la de la zona intervinguda, disminueix pressions sobre la ferida, disminueix la tensió dels músculs de l’espatlla, millora el descans i evita el dolor causat per cops accidentals. També protegeix la cicatriu del braç i permet dormir damunt del costat de la cicatriu. Els coixins del cor minven el dolor físic, però també són un símbol de suport emocional per a les pacients. Cada coixí és diferent, ja que estan fets a mà i, a més, cadascun d’ells va acompanyat d’un missatge d’ànim personalitzat i escrit a mà per les pròpies voluntàries.

Totalment gratuïts. No té cap cost per a les pacients ni pels centres distribuïdors, ja no es compren ni es venen: es regalen. El coixí es lliura de manera absolutament gratuïta . Actualment, hi ha tretze països europeus que segueixen aquesta iniciativa; a Catalunya es reparteixen a hospitals de Barcelona i Girona, entre ells l’Hospital de Mataró.

La història del coixí. L’any 2001, Janet, una infermera de Tennessee (Estats Units), va ser operada de cirurgia mamària. Les seves ties van cosir un coixí amb forma de cor que s’ajustava confortablement sota el braç, reduint de forma sensible el dolor de la incisió i disminuint la tensió dels músculs de l’espatlla. En veure els enormes beneficis del coixí cor, diferents voluntaris l’han reproduït per lliurar-la de forma gratuïta a hospitals de tot el món.


 Tornar enrere