Raons per fer la residència al CSdM

ASSISTÈNCIA

Gran volum d’activitat assistencial 
L’Hospital de Mataró és un hospital general que atén en primera instància tota classe de patologies i és un centre de referència d’altres hospitals comarcals. El 2018 va atendre 112.849 urgències, va donar 20.739 altes hospitalàries, va practicar 17.709 intervencions quirúrgiques i va atendre 253.179 visites a consultes externes.

 

Centre d’atenció integral 
El Consorci Sanitari del Maresme garanteix la continuïtat assistencial a través de la seva cartera de serveis: un centre d’atenció hospitalària d’aguts, tres centres d’atenció primària amb cinc consultoris locals, dos centres d’atenció sociosanitària, un centre d’atenció social i un centre d’atenció de salut mental i addiccions. L’Hospital de Mataró dóna servei a 272.567 persones, des de Premià de Mar fins a Arenys de Munt, i l’àrea d’influència de salut mental i addiccions inclou tot el Maresme, unes 431.809 persones. La plantilla del CSdM supera els 1.400 treballadors.

 

UCI polivalent

La Unitat de Cures Intensives de l’Hospital de Mataró tracta malalts mèdics, quirúrgics, coronaris i politraumàtics, excepte traumàtics cranials. El servei disposa de 14 llits d’UCI en funcionament i d’utillatge propi de la Unitat, així com d’altres serveis destinats a la formació de postgrau. Per facilitar la docència, el Servei de Medicina Intensiva disposa d’una biblioteca pròpia, tres sales de treball i altres equipaments com, per exemple, televisors, projectors i ordinadors adaptats a les necessitats de la unitat. També desenvolupa línies de recerca pròpies en els camps de les infeccions, la bioètica, l’epidemiologia i la seguretat clínica.

 

Unitat de Medicina de l’Esport 
El Consorci Sanitari del Maresme disposa d’una Unitat de Medicina de l’Esport per atendre les lesions agudes derivades de l’entrenament o les competicions esportives dels clubs federats de la zona del Maresme. Ofereix atenció especialitzada, experta i d’alta tecnologia per a les lesions derivades de l’entrenament i les competicions esportives.

 

Premis i reconeixements 
L’Hospital de Mataró ha estat guardonat diversos anys amb el TOP 20 en Gestió Hospitalària dins de la categoria de Grans Hospitals. Entre les nombroses certificacions de qualitat expedides per entitats avaluadores destaquen les obtingudes pel servei de Farmàcia i la Unitat de Cirurgia sense Ingrés. El Departament de Salut i el Servei Català de la Salut (CatSalut) han reconegut projectes i programes portats a terme pels treballadors de l’Hospital.

 

DOCÈNCIA

Dimensionament proporcionat entre el nombre d’adjunts i de residents a cada especialitat 
Aquest fet facilita la docència personalitzada i la possibilitat de prestar més atenció al resident. La plantilla de metges i infermeres de l’Hospital de Mataró té una mitjana d’edat jove. Actualment a l’Hospital hi ha 80 residents.

 

Rotacions externes 
A final de la residència, l’Hospital facilita la possibilitat de fer quatre mesos de rotació optativa a l’estranger, amb la condició que el motiu sigui d’interès per al resident i el centre. Els programes de formació dels residents inclouen, segons les especialitats, rotacions en altres hospitals com l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Badalona), l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic i l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Algunes de les nostres especialitats són referents estatals a les seves àrees, la qual cosa comporta que residents d’altres hospitals sol·licitin fer rotacions a l’Hospital de Mataró.

 

RECERCA

Facilitats per fer el doctorat i unitat de recerca pròpia 
L’Hospital de Mataró disposa de doctors que poden ser directors de tesi. També facilita l’inici dels estudis de doctorat amb l’adscripció a les principals línies de recerca de l’Hospital: fisiologia digestiva; malalties infeccioses respiratòries; envelliment, dependència i nutrició; avaluació de la qualitat assistencial i els serveis sanitaris, i aplicació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en l’àmbit de la salut. La Fundació Salut és la fundació privada sense ànim de lucre del CSdM que fa la recerca a través d’una unitat de recerca pròpia.

 

Participació en assajos clínics i recerca en els camps nacional i internacional 
Cadascuna de les especialitats té línies de recerca consolidades a través de les quals s’han portat a terme projectes de recerca i assaigs clínics d’àmbit català, espanyol i internacional. El grup de recerca sobre fisiologia digestiva del CSdM, en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, forma part del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa en Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD) de l’Institut de Salut Carles III (Ministeri de Ciència i Innovació).

 

ENTORN
Bona qualitat de vida a Mataró 
Com a capital del Maresme, Mataró disposa de tots els serveis associats a una capital de comarca. Amb un clima suau durant tot l’any, s’hi poden fer nombroses activitats a la natura atesa la proximitat de la ciutat al mar i la muntanya.

 

Bon ambient de treball 
L’existència d’unitats docents multiprofessionals i de nombrosos centres dedicats a diversos tipus d’atenció al pacient (sociosanitari, atenció primària, salut mental, hospital d’aguts) estimula l’entesa i la col·laboració entre els professionals de les diverses especialitats del Consorci Sanitari del Maresme.