L'equip d'Argentona proposa realitzar el control dels marcapassos al CAP

El seu director, M.Àngel Martínez, ha presentat aquest projecte pilot a la VIII Jornada d'Innovació en Atenció Primària, organitzada per la Unió Catalana d’Hospitals i el Consorci Sanitari i Social de Catalunya. En aquests moments, el control dels marcapassos es realitza als hospitals.

L’objectiu d'aquesta jornada anual és la intenció de presentar canvis organitzatius destinats a millorar el model d'atenció a les persones. En aquest sentit, l'equip d'AP d'Argentona ha presentat el projecte "Control del marcapàs des de l'Atenció Primària de Salut" que, de moment, és un pilot que s'ha començat a provar amb un nombre reduït de pacients.

En cas de demostrar-se els seus avantatges en aquestes fases inicials, es podria traslladar tant a la resta d'àrees del Consorci com als centres de l'Institut Català de la Salut (ICS).

Les tècniques en cures auxiliars d'infermeria (TCAI) són qui fa el control després de rebre una formació específica. D'entrada, es comença amb cinc pacients, a cadascun dels quals se'ls reserva un temps de 30 minuts per a la primera visita. Posteriorment, els seguiments es podran realitzar en 10 minuts.

Els objectius principals del projecte són:

  • Evitar desplaçaments innecessaris dels pacients a l'hospital per a la realització d'una tècnica sense cap valor afegit.
  • Augmentar la capacitat de resolució de l'atenció primària
  • Assignar nous rols professionals al col·lectiu de professionals TCAI

Com funciona? La tècnica en cures auxiliars d’infermeria realitza la prova al pacient en el CAP i s'envia l'informe a l'hospital. Si tot és correcte, se cita al pacient des del CAP per a un nou control en un any. Si hi ha alguna alteració, es genera un informe que serà supervisat per un cardiòleg, se cita al pacient a l’hospital per fer les proves corresponents i es tramet un missatge al correu genèric de l’ABS per treure'l de la llista anual de control.