Un sistema d’Intel·ligència Artificial per al maneig de la disfàgia, desenvolupat al Consorci, escollit per CaixaImpulse per facilitar la implantació a hospitals d’arreu del món

El programa CaixaImpulse acompanyarà aquest projecte en la transferència al mercat, amb una dotació econòmica, assessorament i formació específica

"Mètode d'Intel·ligència Artificial (IA) per a la detecció sistemàtica, automàtica i universal de la disfàgia orofaríngia: millora del diagnòstic mitjançant la gestió del risc" és un projecte que consisteix en un sistema de IA que permet detectar el risc de patir disfàgia d'un pacient, automàticament, fent servir les dades recollides a la seva història clínica. En el moment que un pacient ingressa a l'hospital, un model matemàtic prediu el risc que la persona pateixi problemes deglutoris. El projecte ha estat escollit pel programa CaixaImpulse, que acompanyarà aquest producte en la transferència al mercat, amb una dotació econòmica, assessorament i formació específica.

Avaluació en temps real. La disfàgia orofaríngia (DO) afecta a més del 47% de pacients majors de 70 anys ingressats, provocant greus complicacions com són la desnutrició, deshidratació, infeccions respiratòries i, en ocasions, la mort del pacient. Amb massa freqüència, la DO no es reconeix com la principal causa d'aquestes complicacions perquè gairebé mai s'avalua ni es tracta (s'estima que el 80% de les persones que pateixen disfàgia no estan diagnosticades). El tractament d'aquesta malaltia és factible amb intervencions mínimes, com l'adaptació de fluids i textures, la suplementació nutricional i la higiene bucal. Els investigadors del Consorci han desenvolupat aquest sistema d'intel·ligència artificial capaç d'avaluar la disfàgia en temps real oferint als professionals sanitaris la identificació automàtica de la patologia i les estratègies terapèutiques més adequades per a cada pacient. El principal objectiu és continuar validant aquest actiu en la pràctica clínica real i transferir aquesta tecnologia als hospitals per a millorar la qualitat de vida de les persones.

Foment de la innovació.  Per sisè any consecutiu, l'Obra Social "la Caixa", en col·laboració amb Caixa Capital Risc, donarà suport a l'avanç de les innovacions biomèdiques cap a la societat a través de CaixaImpulse. Des de 2017, aquest programa d'innovació en salut també compta amb el suport d'EIT Health, la xarxa d'innovadors en salut de primer nivell recolzada per la Unió Europea.

En total, s'han seleccionat 23 projectes liderats per centres de recerca d'Espanya i Portugal i, per contribuir al seu èxit se'ls ofereix:

  • Suport econòmic, de fins a 100.000 euros, per al desenvolupament d'un pla de valorització que inclou  continuïtat de la recerca necessària, pla de negoci i implementació comercial.
  • Un programa d'acompanyament en el desenvolupament del projecte.
  • Feedback constant sobre cada projecte per part de la indústria, el mercat i els experts de referència.
  • Immersió en la realitat del mercat.
Equip liderat per l'Alberto Martín
Equip liderat per l'Alberto Martín