"25 anys rentant-nos les mans!" és la fotografia guanyadora per commemorar el Dia Mundial de la Higiene de Mans

Més de 500 professionals han votat per escollir la imatge favorita entre les quatre finalistes. La fotografia guanyadora, que ha obtingut el 43,7% dels vots, és la presentada per la María Mancera, TCAI de l'Hospital de Mataró, en nom de tot l'equip d'infermeria del torn de tarda de la unitat 7 d'hospitalització.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) promou cada 5 de maig la campanya "SALVA VIDES: renta't les mans", amb l'objectiu de fomentar el coneixement i el desenvolupament de capacitats dels treballadors sanitaris i assistencials mitjançant una formació i una educació innovadores i impactants sobre prevenció i control d'infeccions, inclosa la higiene de mans. Des del Consorci ens adherim a aquesta campanya i, des de fa cinc anys, ho fem amb un concurs fotogràfic sobre el rentat de mans en l'entorn laboral.  

Aquest any, la imatge guanyadora ha estat "25 anys rentant-nos les mans!", que fa referència al 25è aniversari de l'Hospital de Mataró, i que ha obtingut un total de 232 vots. La resta de finalistes són:

  • "Vel d'escuma", de l'Alba Raventós, amb 205 vots
  • "La nostra higiene... la vostra salut!", de la Cristina Cepero, amb 64 vots
  • "Ensabona't", de la Berta Torras, amb 30 vots

La higiene de mans prevé les infeccions. Sota el lema de la campanya per al 2024 "Per què continua sent tan important compartir coneixements sobre la higiene de mans? Perquè ajuda a aturar la propagació de patògens perillosos en l'atenció mèdica", l'OMS posa èmfasi que aquesta mesura continua sent la més efectiva per a la prevenció d'infeccions i insta a la implicació directa dels professionals sanitaris i dels pacients, al compromís decidit dels líders i gestors sanitaris, i al suport dels responsables de les polítiques sanitàries per fer que la higiene de mans se situï com a mesura preventiva prioritària als centres sanitaris.

En aquest sentit, els objectius del Dia Mundial de la Higiene de Mans 2024 són:

- Reforçar els mètodes d'aprenentatge per permetre una formació innovadora i efectiva que millori la higiene, la prevenció i el control d'infeccions dels professionals de la salut i les cures en el moment de l'atenció, tot aplicant coneixements, habilitats i comportaments renovats.

- Fomentar l'accés a recursos formatius innovadors sobre la higiene de mans i la prevenció i el control d'infeccions per als professionals de la salut i les cures.

- Conscienciar de la importància de conèixer i aprendre a mantenir una correcta higiene de mans en els moments adequats per prevenir una sèrie de malalties infeccioses.

- Impulsar mecanismes de mesura i avaluació per valorar els efectes de la formació i educació sobre normes i pràctiques de prevenció i control d'infeccions, incloent-hi la higiene de mans, i mesurar els seus beneficis per a la prevenció d'infeccions nosocomials i la resistència microbiana.

Fotografia guanyadora de la María Mancera
Fotografia guanyadora de la María Mancera
Cartell d'higiene de mans
Cartell d'higiene de mans