Professionals del Consorci formen a professionals que treballen amb adolescents i joves en addiccions tòxiques i comportamentals

La coexistència de problemes de salut mental i el consum de drogues en adolescents és un dels grans reptes en el camp de la salut. En aquest sentit, la jornada vol aportar una visió actual de les noves addiccions, tant de substàncies com de comportaments, associades a les noves tecnologies i la necessitat d'un abordatge comunitari per a la prevenció, detecció i abordatge d'aquesta problemàtica.

Avui se celebra, a la sala d'Actes de l'Hospital de Mataró, una sessió formativa organitzada pel Centre de Salut Mental i Addiccions, en el marc dels programes del Pla Municipal de Drogodependències de l'Ajuntament de Mataró, adreçada a professionals que treballen habitualment amb adolescents i joves a la ciutat de Mataró. Hi ha prevista la presència de més de 100 professionals, entre ells, psicòlegs, pedagogs i educadors de l'àmbit de l’ESO; tècnics d'integració social, treballadors socials de Benestar Social i personal d'entitats que treballen amb joves migrats.

L'objectiu de la sessió és informar sobre l'estat actual del consum de drogues i de l'ús de les xarxes socials, telèfons mòbils, videojocs i jocs d'atzar en joves , conèixer les estratègies per prevenir el consum/l'ús inadequat, saber detectar a temps un consum /ús problemàtic i apropar-vos als recursos d'assessorament i d'atenció en cas de dubtes o en situacions d'abús o dependència.

Es tracta d'una acció de la Comissió Tècnica de Detecció, emmarcada en els programes del Pla Municipal de Drogodependències de l'Ajuntament.

La benvinguda i presentació la farà la coordinadora del Pla Municipal de Drogodependències. Servei de Protecció Civil i Salut de l'Ajuntament de Mataró, Assumpta Lluch. Seguidament, la sessió comptarà amb les següents ponències:

  • La generació T, per Paloma Varela, psiquiatra i cap clínic de Salut Mental Infantojuvenil.
  • Prevenció de l'abús de pantalles, per Sara Soria, psicòloga clínica de la Unitat d'Addiccions Comportamentals, i Otto Weingartner, psicòleg clínic resident.
  • Prevenció de l'abús de substàncies, Eva López, educadora del Centre d'Atenció a les Drogodependències CAS Mataró, i Maria Botey, psicòloga general sanitària del Centre de Salut Mental Infantojuvenil.

Les conclusions i la cloenda de la jornada aniran a càrrec de Marga Cano, psicòloga clínica del Centre d'Atenció a les Drogodependències - CAS Mataró.