Rècord de participació al Maresme en el Programa de detecció precoç de càncer colorectal

Aquest diumenge, 31 de març, se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon i Recte, el tumor més freqüent a Catalunya. Si es detecta a temps, és més fàcil de tractar, i per això és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora les probabilitats de supervivència del pacient.

Durant l'últim any, un total de 40.669 habitants del Maresme -homes i dones d'entre 50 i 69 anys- han rebut la "invitació" per participar en el Programa de detecció precoç de càncer colorectal que promou el Departament de Salut de la Generalitat. D'aquests, 18.058 es van fer la prova, el que suposa una participació del 44%, la més alta des que es va iniciar el programa a la comarca l'any 2015.

En resposta a aquesta participació, durant el 2023, s'han fet a l'Hospital de Mataró un total de 521 colonoscòpies derivades del programa de cribratge (163 més que l'any anterior) i més del 85% dels pacients presentaven una lesió, la majoria pòlips que s'han pogut extirpar. El programa ha permès diagnosticar 16 casos de càncer colorectal, i la majoria s'han pogut tractar de forma precoç.

En què consisteix el Programa? El Programa s'adreça a tots els homes i dones d'entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Per participar-hi, només cal anar a una farmàcia amb la carta que envia el Departament de Salut.  Allà faciliten tot el necessari per fer la prova. També és a la farmàcia on cal retornar la mostra de femta presa a casa.

Si el resultat és normal, en dos anys s'envia una nova invitació per participar en el programa. Si es detecta alguna anomalia, es proposa a la persona fer una colonoscòpia, per descartar una lesió maligna i extirpar els pòlips que podrien acabar esdevenint en càncer de còlon.

Animar a la participació.  El càncer de còlon i recte és el més freqüent a Catalunya, amb més de 6.000 casos nous cada any i sent la segona causa de mort per càncer al nostre país (2.600 anuals). Es pot desenvolupar durant mesos sense produir cap molèstia i, si es detecta a temps, és més fàcil de tractar i és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora les probabilitats de supervivència del pacient.

És per això que els professionals volen conscienciar a la població de la importància de participar en el programa de cribratge i l'objectiu és poder augmentar el percentatge de participació fins al 65%.

El càncer de còlon i recte es pot curar si es detecta a temps (PDF 3,97 Mb)