El Consorci s’adhereix al manifest sobre el bon ús de les pantalles

Sara Sòria, psicòloga clínica del Consorci, forma part de l'equip impulsor i redactor d'aquest comunicat amb consells sobre l'ús adequat de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) per a les famílies i on reclamen prendre mesures basades en l'evidència científica, creació de campanyes preventives, més formació i més recerca.

Els professionals de la psicologia clínica especialitzada en addiccions comportamentals han decidit passar a l'acció al veure com els últims mesos hi ha hagut un augment de la preocupació entorn a l'ús de pantalles i la salut mental dels joves entre les famílies, la comunitat educativa i alguns sectors socials. Davant el discurs alarmista i poc científic que genera confusió i por a la societat, les idees principals del manifest són les següents:

  1. L'increment de problemes relacionats amb la salut mental dels infants i joves va més enllà de l'efecte nociu que s'atribueix a les pantalles.
  2. Cal reflexionar sobre la sobredigitalització de la societat en  general.
  3. Les TIC són una eina molt important de comunicació i aprenentatge però cal regular-ne el seu ús.
  4. No tots els continguts accessibles des de les TIC tenen un efecte perjudicial. Els principals temes que s'han vist relacionats amb problemes de salut mental tenen a veure amb l'abús de videojocs, el ciberassetjament, la pornografia, el joc d'atzar, l'accés a informació no adequada a l'edat, i contingut inadequat o que promogui conductes perjudicials (conductes suïcides, trastorns de conducta alimentaria, ...). Cal buscar solucions concretes per cada un d'ells. 
  5. S'han de respectar recomanacions per edat ja existents.
  6. És imprescindible promoure un model d'acompanyament digital.
  7. L'accés als entorns digitals sempre ha de ser supervisat i acompanyat.
  8. Les institucions públiques han de garantir la implementació d'un codi ètic per part de la indústria tecnològica.
  9. Les empreses de telefonia i les empreses creadores de continguts han d'adoptar un conjunt de mesures de control.
  10. L'administració es posicioni amb claredat respecte a l'ús de les TIC. La població en general i el sector educatiu necessita respostes orientatives i polítiques coherents que protegeixin la salut dels infants, adolescents i joves.

A més, també reclamen:

  • Que l'Administració constitueixi un grup interdisciplinari d'experts assessor al servei de les institucions per donar resposta a les necessitats de la població. Aquests grup ha d'incloure la veu de les famílies i dels propis adolescents.  
  • Que es potencií la recerca afavorint que les administracions destinin una part dels pressupostos per a la investigació en aquest àmbit.
  • Que les administracions públiques realitzin campanyes preventives informant sobre els efectes de l'ús inadequat de les TIC i en promoguin un ús saludable, amb especial atenció als grups de risc. 
  • Que es destinin recursos per a la formació d'habilitats i competències digitals a disposició de les famílies, docents i altres professionals en contacte amb infants i adolescents. 

El manifest també compta amb el suport de la Societat Catalana d'Especialistes en Psicologia Clínica (SCEPC), la Societat Catalana de Psiquiatria Infanto-Juvenil, el Consorci Sanitari de Terrassa, Fundació Althaia, la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental d'Adults (SCPSM), la Societat Catalana de Pediatria (SCP), l'Observatori Societat Digital i Salut Mental i la Direcció de Salut Mental i Addiccions de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida (HUSM).

Addicció a les pantalles
Addicció a les pantalles