Claus per prevenir la fragilitat en persones grans

La fragilitat de les persones grans és reversibles. Aquesta Guia en dona les claus.

Un equip de recerca del Consorci publica la primera Guia per prevenir la fragilitat en les persones grans, un document de lliure accés, amb consells i recomanacions adreçats a professionals i, també, a les persones afectades i qui les cuida.

El Grup de recerca en sarcopènia, fragilitat i dependència, un equip multidisciplinari que lidera Mateu Serra, és l'autor d'aquesta guia. S'ha publicat en català i en castellà, amb l'objectiu de contribuir a prevenir la fragilitat en les persones de 65 anys o més per tal que puguin dur una vida autònoma el màxim temps possible.

Un problema cada cop més freqüent. El concepte de fragilitat aes refereix a les persones grans, sobretot a partir dels 75 anys d'edat, que manifesten una pèrdua progressiva de pes, de força i resistència físiques, memòria...

La fragilitat es pot revertir aplicant un seguit de recomanacions que han mostrat la seva efectivitat científicament i que fan referència al control de les malalties cròniques, l'ús adequat dels medicaments, l'exercici físic, l'alimentació i la interacció social.

Un semàfor de fragilitat. La guia proposa un qüestionari per avaluar l'estat de fragilitat de la persona en una escala de 4 estats: robust - prefràgil - fràgil -depenent. La idea és seguir les recomanacions de la Guia per evitar la progressió cap a la dependència i, en la mesura del possible, revertir els estats de fragilitat cap a la robustesa.

Accessible per a tothom. La guia està il·lustrada i els textos són clars i senzills per facilitar-ne la comprensió. Està disponible en format paper i, també, electrònic, de manera que sigui accessible per al major nombre possible de persones, ja siguin professionals de la salut o persones ancianes.

Projecte estratègic i de ciutat. La guia per prevenir la fragilitat en les persones grans s'emmarca en el projecte Ciutat Cuidadora, que lidera l'Ajuntament de Mataró i que compta amb finançament europeu dintre del PECT de Mataró-Maresme: ecosistema d'innovació per a les ciutats cuidadores.

Guia per prevenir la fragilitat - CAT (PDF 3,54 Mb)

Guía para prevenir la fragilidad - ESP (PDF 3,55 Mb)

Portada de la guia per prevenir la fragilitat en les persones grans
Portada de la guia per prevenir la fragilitat en les persones grans
Qüestionari per avaluar l'estat de fragilitat d'una persona
Qüestionari per avaluar l'estat de fragilitat d'una persona